Skok na osrednjo vsebino

Žalna knjiga ob smrti častnega občana dr. Jožefa Smeja

23. 11. 2020 | 08:02

V soboto, 21. novembra,  smo izvedeli žalostno novico, da nas je v 99. letu starosti zapustil škof dr. Jožef  Smej. Med drugimi visokimi službami, nazivi, priznanji… je bil tudi častni občan naše občine Moravske Toplice. Čeprav se zaradi zdravja  v zadnjem času ni udeleževal naših prireditev, nam je ob vsakem občinskem prazniku poslal prijazno pismo z dobrimi željami. Dr. Jožef Smej pa ni bil samo duhovnik, temveč tudi pisatelj, pesnik in publicist. Zaradi odličnega znanja več  tujih jezikov je bil izvrsten prevajalec in raziskovalec zgodovine naših krajev. Znanje madžarskega jezika je mnogim krajem med Muro in Rabo dalo v njegovih znanstvenih razpravah neprecenljivo zgodovinsko dimenzijo.

Škof Smej je bil rojen 15. februarja 1922 v Bogojini, tudi mojem rojstnem kraju. Spomnim se svojih mlajših let, ko je občasno prihajal na razne slovesnosti. To so bile birme, proščenja, pogrebi in druge. Izžareval je neko veliko milino in umirjenost, hkrati s tem pa neverjetno avtoriteto. Že takrat smo slutili, da bo naš gospod škof s svojimi duhovnimi in drugimi darovi prerasel okvire našega kraja in Slovenske okrogline. Spominjam se njegovih nagovorov, v katerih se je že v visoki starosti izkazal z izrednim spominom in lucidnostjo.

Svojcem gospoda  dr. Jožefa Smeja, Župniji Bogojina , Škofiji Murska Sobota in Nadškofiji Maribor izrekam v imenu občanov Občine Moravske Toplice in v svojem imenu iskreno sožalje!

Gospod škof dr. Jožef Smej!

Hvale za vse vaše merljive in neizmerljive talente, ki ste nam jih podarili. Hvala, ker smo lahko bili nekaj časa vaši sopotniki tukaj. Počivajte mirno v zavetju Vršiča in Plečnikove lepotice ob naših prednikih.

Alojz Glavač -župan

Zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19 smo odprli digitalno žalno knjigo, v katero lahko vpišete svoje žalno sporočilo.

 

Žalna knjiga ob smrti častnega občana

30 komentarjev

 1. Počivajte v miru. Naj vam bo lahka domača zemlja.

 2. Bil sem Vam parkrat ministrant, blagoslovili ste mojo zvezo, poželeli mi miru in blagostanja v življenju in naj me spremlja vse, po čem mi hrepeni srce. Iskrena hvala za vse! Da sem Vas imel možnost spoznati, podati roko, z Vami spregovoriti in slikati za v spomin. Naj Vam bo lahka domača zemlja in prijetno tudi na drugi strani.

 3. Počivaj v miru

 4. V hvaležen spomin pokojnemu škofu dr. Jožefu Smeju hvaležni župljani slovenske katoliške župnije Stuttgart. Kaplja na vedru se iskri ker je v njej Lepota Svete Trojice.

 5. Hvaležna sem vam za čudovit spomin na najino edino osebno srečanje, kjer ste name naredili velik vtis s svojim strpnostjo, širino razmišljanja in povezovalnim delovanjem. Takšnih ljudi danes primanjkuje še bolj kot nekoč.
  Hvaležna sem vam tudi za vaše bogato in dragoceno literarno delo. Ste eden največjih ljudi, ki jih je Prekmurje kdaj dalo in sčasoma se bo videlo, da je izguba vas še večja izguba, kot se zdi.
  Počivajte v miru.

 6. Še zadnjo noč,
  Ko na telo padla je tišina
  Odmaknili se od Njega niste proč,
  Farani ponosni smo, da Vaš rojstni kraj je Bogojina.
  Um, kot se ga ne bi sramoval nihče,
  Ste pri za Vas »rosnih« osemindevetdesetih imeli še.
  Mariji Vaše je življenje darovano,
  Ekumensko pričevanje od Boga poslano.
  Jezusa naj še naprej vaše uho posluša,
  Umrlo telo je, a nikoli ne bo duša.

 7. Spoštovani Gospod Škof

  Ob vaši smrti sem se spomnil na srečanja z vami ki so bila vedno prisrčna in domača v Prekmurskem jeziku in tako domača zato želim da počivate v miru v tej prekmurski domači zemlji ki ste jo imeli tako radi. Vaše dobro delo bo ostalo in nas spremljalo še naprej vi si pa spočijte ker si vse to zaslužite.

 8. Spoštovani Gospod Škof

  Ob vaši smrti sem se spomnil vseh srečanj z vami ki so bila prisrčna in prava tista prekmurska kot ste tudi bili vi pravi Prekmurec ki je ljubil svoj domači kraj in Prekmurje zato naj vam bo lahka prekmurska domača zemlja in počivajte v miru

 9. Pred 65 leti sem bila kot srednješolka v Murski Soboti pri Vas pri spovedi in vse do danes nisem pozabila Vaših vzpodbudnih besed in blagoslova, ki sem ga po tej spovedi bila deležna po Vas. Iz vsega srca hvala in naj Vam Bog povrne! Spočijte se v njegovem naročju in prosite za nas, ki smo še na tej strani.

 10. Spostovani in dragi rojak g. skof dr. Jozej Smej

  Pred leti je nasa zupnija in vasa ” fara ” obhajala visok jubilej. Po vaseh nase zupnije smo obhajali sv. mase in duhovno kulturne vecere. Nepricakovano ste nas pocastili s svojim obiskom. Pocasi z vso svojo skromnostjo in poniznostjo ste se blizali oltarju v nasi vaski dvorani, ki se je tisti vecer spremenila v svetisce. Takrat ste nas nagovorili. Bil je to govor velikega, edinega cloveka popolnoma predanega Bogu. Prejeli smo blagoslov. Skupaj smo zapeli ” MARIJA GNES POGLEJ NA NAS…” Bilo je in ostaja se danes nepozabno.
  Kaplja v vedru vode se je izlila v Bozje narocje, da izlila se je v vecno ljubezen.
  Bog plati za vse.

 11. Spoštovani in cenjeni preminuli škof dr. Jožef Smej!

  Naša skupna srečanja ne bodo nikoli pozabljena. Znali ste z vsako besedo tolažiti in dajati upanja ob žalostnih in bolečih trenutkih. Bili ste in ostanete večna luč dobrote. Vseh let doživetij in skupnih srečanj z vami ni moč pozabiti in izbrisati iz spomina.
  Počivajte v miru v domači zemlji.

 12. Spoštovani gospod škof dr. Jožef Smej.

  Od vas bi se želeli posloviti povsem drugače. Naši otroci so žalostni in sprašujejo; zakaj ne smemo še zadnjič videti škofa, jih pokropiti, ob njih moliti, jim nesti rožice, svečke,… tako kot smo to naredili dedku, momi, tetici… Veliko vprašanj v malih otroških glavah a le en odgovor, ki sem si ga, tudi v vašem imenu, dovolila povedati svojim otrokom; Vse to je Božja volja!
  Bog plati za Vaše veliko srce.
  Počivajte v miru!

 13. Spoštovani gospod škof dr. Jožef Smej.

  Od vas bi se želeli posloviti povsem drugače. Naši otroci so žalostni … sprašujejo; zakaj ne smemo še zadnjič videti škofa, jih pokropiti, ob njih moliti, jim nesti rožice, svečke,…tako kot smo to naredili dedku, momi, tetici. Veliko vprašanj v malih otroških glavah a le en odgovor, ki sem si ga, tudi v vašem imenu, dovolila povedati svojim otrokom; Vse to je Božja volja!
  Bog plati za Vaše veliko srce.
  Počivajte v miru!

 14. Spoštovani gospod škof, dr. Jožef Smej!
  Hvala za vašo držo preprostega pridigarja in za strokovne nasvete pri mojem raziskovalnem delu. Izpolnil bom še kakšno od vaših predlaganih nalog.
  Mirno počivajte v objemu domače krajine.

 15. Pok. škofu dr. Jožefu Smeju,

  na zadnji vaši poti zapel vam bo bogojinski zvon v slovo,

  vendar tam ne daleč vstran od bele golobice nam boste ostali vedno v spominu,

  nas povezovali iz vašega drugega bivanja ter nas po vaših močeh usmerjali.

  Počivajte v miru!

 16. Pokojnemu gospodu škofu dr. Jožefu Smeju naj velja velika zahvala za vse dobro, kar je domovini Sloveniji, Cerkvi, svoji pokrajini, ustanovam in posameznikom duhovnega in materialnega podaril v svojem bogatem življenju!
  Bil je človek duha, dobrote in ljubezni. Zato sem prepričan, da zanj veljajo besede iz Lukovega evangelija: “Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih (Lk 20,38).

 17. Spostovani skof dr. Jozef Smej!

  Odhaj velik clovek. Naj bo vasa dobrota zapisana v srcih vseh nas.
  Pocivajte v miru v vasi domaci zemlji amen

 18. Spoštovani gospod škof dr. Jožef Smej!

  ” Z eno roko sprejmi, z drugo pa izroči Bogu!”
  V teh trenutkih nam odzvanjajo v mislih te vaše besede, ki so Velikega pomena.

  Ob vsakem srečanju z vami je bilo nepopisno. Ogromno znanja, nasvetov, posredovanih zapisanih ali izrečenih besed, tolažbe ali vzpodbude. Ljubezen do domače Prekmurske zemlje, Bogajnske ” bele golobice ” in Bogajnske župnije. Predvsem pa vzgled Skromnosti in Veličine Človeka, ki dela dobro in Bogu v čast.

  Bog Vam plati, gospod škof za vse! Počivajte v miru!

 19. Življenje niso dnevi,
  ki so minili, temveč dnevi,
  ki smo si jih zapomnili.
  (P. A. Pavlenico)

  Počivajte v miru!

 20. Spoštovani škof dr.Jožef Smej, radodarni delilec Božjega; deležni smo bili teh darov preko vaših rok v župnijski cerkvi v Bogojini, pri cerkvici sv, Vida v Strehovcih, pri cerkvici Marije Kraljice družine v filovskem Gaju. Za vse kar ste dali nam in vsej Slovenski krajini naj Bog obilo poplača.
  Počivajte v miru

 21. Spoštovani gospod škof dr. Jožef Smej.

  Bili ste človek velikega duha in širokega znanja, zapuščate živo knjižno sled prekmurskega naroda in ostajate navdih življenja, neomajne vere in pripadnosti domači grudi.

  Naj vam Bog povrne vse, kar ste storili za nas, naš škof!

 22. Za dobroto vaših rok,
  ostala je beseda hvala,
  ki v srcih bo ostala
  in večno lep spomin na vas.

 23. Za dobroto vaših rok,
  ostala je beseda hvala,
  ki v srcih bo ostala
  in večno lep spomin na vas.

 24. Spoštovani dr.Jože Smej

  Vaša veličina odhaja k zasluženemu počitku,a za Vami ostaja kulturna veličina,s katero ste obogatili naše lepo Prekmurje.
  Počivajte mirno v dragi Vam domači zemlji.

 25. Spoštovani g. škof dr. Jožef Smej!

  Imel sem kar nekaj priložnosti, da sem Vas nagovoril v pozdravnih nagovorih ob obisku domače »fare« in vasi Filovci.

  Vsakokrat je žarela Vaša VELIČINA človeka predanega Bogu, lansko leto ste obhajali duhovniški jubilej, 75 let duhovništva, ki ste poimenovali »SMARAGDNI JUBILEJ.«

  V svojih pridigah ste radi razlagali svoje škofovsko geslo: »Gratia plena, recordare – Milosti polna, spomni se,« še posebej širok pomen za Vas, v besedi »Re-cor-dare«, ki ni samo »spomni se.«
  »Dati srce Bogu in sprejemati njegovo voljo,« Vaše vodilo za prehojeno pot svojega življenja, kot je to storila devica Marija, katere neizmerni častilec ste bili.

  Za Vami je ostalo precej zapisane besede, ki nam bo ostala, kot Spomin na Vas in Vaš doprinos Svetu.

  Bog Vam plati za VSE in Naj Vam bo lahka »domača Bogojinska zemlja,«

 26. Počivajte v miru

 27. Delo gospoda Smeja je dalo neprecenljiv pečat kulturi Prekmurja. Hvala za to. Naj mu bo lahka domača zemlja in naj počiva v miru.

 28. Ne zadržujte me, kajti Gospod je izkazal milost mojemu potovanju; pustite me, da grem k svojemu Gospodu.

  Družina Zadravec in Terezija Ivanič iz Mlajtinec

 29. Počivajte v miru pa naj vam je rahla prekmurska zemlja.

 30. Spoštovani škof dr. Jožef Smej!

  Že v študijskem času ste name in na druge študente naredili velik vtis s svojo razgledanostjo, široko paleto znanja in prezenco. Bili ste VELIK človek in hvaležna sem, da sem vas imela čast spoznati.

  Počivajte v miru!