Grb in zastava

Grb Občine Moravske Toplice

Zastava Občine Moravske Toplice

Grb Občine Moravske Toplice, avtor katerega je Srečko Merklin iz Murske Sobote, je po obliki polkrožni ščit v treh heraldičnih barvah (modra – čast, slava, poštenost, zvestoba in trajnost, zelena – zdravje, svoboda, veselje, upanje in siva/srebrna – čistost, nedolžnost, modrost). Centralna likovna figura grba je vrelec zdravilne vode.

Zdravilna termalna voda, naraščajoča iz zemlje, je simbol in temeljni tvorec uspešnega turističnega in gospodarskega razvoja občine. Modri stilizirani curki vode, ki v različnih plasteh silijo vedno širše in višje, ponazarjajo moč, svežino, ekspanzijo in rast občine k nečemu še višjemu, še večjemu. Vrelec se v svojem srednjem zaključku zaključi z likom v obliki srca – figurativno orisuje srčnost in dobroto domačega človeka v njegovem zlitju z naravo, ki v tretjem notranjem loku, s kvišku dvignjenimi rokami, odslikava dobrosrčnost in domačnost, modrina linij (poštenost, zvestoba in trajnost) pa v svoji žlahtnosti te lastnosti samo še nadgrajuje.

Umirjeno ukrivljen zeleni lok, iz katerega privre vrelec iz globin, je prikaz mehkega prehoda pokrajine iz najprej ravninskega dela v gričevnati gorički svet. Zelena barva s svojo svežino predstavlja zdravje, svobodo, veselje, upanje in rodnost, obenem pa je zelena kot barvni odtenek tudi tretjinski del barv madžarske trobojnice in simbolizira sožitje dveh, na omenjenem prostoru, v harmoniji živečih narodov.

Velikost črk
Kontrast