Skok na osrednjo vsebino

Raziskujte Moravske Toplice na trajnosten način

26. 8. 2022 | 12:56

Destinacija Moravske Toplice je okronana z zlatim znakom Slovenia Green GOLD. Kot članica v Zeleni shemi slovenskega turizma in Konzorciju Slovenija Green skupaj s turističnimi ponudniki suvereno koraka po zeleni poti in utrjuje položaj zaželene  destinacije.

Danes zelene zgodbe širijo tudi naši predstavniki turističnega gospodarstva, med katerimi imamo nove prejemnike mednarodnih trajnostnih znakov.

RAZISKUJ TRAJNOSTNO – S KOLESOM ALI PEŠ

Z odločnimi koraki podpiramo kolesarjenje z urejanjem kolesarskih poti, saj so Moravske Toplice priljubljena kolesarska počitniška destinacija. Čez 250 kilometrov označenih kolesarskih poti vas popelje do lokalnih ponudnikov, številne poti so del evropskih ali daljinskih kolesarskih povezav.

Kolesarska pot EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail  – ICT) je del evropske daljinske kolesarske poti, ki poteka vzdolž nekdanjo “železno zaveso«, sega čez 20 držav, v skupni dolžini 9000 km.

Najnovejša Slovenia Green Wellness Route pa je nova krožna kolesarska pot po Sloveniji, ki povezuje S SLOVENIA Green znakom certificirane destinacije in  ponuja 16-dnevni načrt poti kolesarskega raziskovanja po slovenskih naravnih zdravilišč, povezuje lokalno gastronomsko ponudbo,  izjemno kulturno pestrost in bogato naravno okolje. Posamezna etapa poti na dan obsega približno 40 km zmernega kolesarjenja, primerna je za družine in rekreativne kolesarje.

Pot poteka do Moravskih Toplic, kjer si kolesarji lahko privoščijo sproščanje v termalnih vrelcih, obiščejo točke naravne in kulturne dediščine ali pa odkrijejo kulinarične dobrote regije. 

Bike Center Moravske Toplice je to sezono razširil vozni park, kjer je sedja na voljo 15 električnih koles in 25 treking koles.  

Mreža sistema Soboški Biciklin

Soboški Biciklin je okolju prijazen in popolnoma preprost način prevoza po mestu, ki sedaj povezuje že devet pomurskih občin.

Sistem izposoje in vračila koles in e-koles  je na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu, kolesa lahko uporabljate tako podnevi kot ponoči. Letna članarina z registracijo in celoletnimi vožnjami znaša 15 evrov, ločen enodnevni najem pa 5  evrov.

Pohodništvo

Pohodniške in tematske poti so speljane mimo pomurskih turističnih znamenitosti občine Moravske Toplice. Poti so označene. Pohodniške poti so že skoraj v celoti označene.

Skozi destinacijo Moravske Toplice peljejo evropske kulturne poti in daljinske poti; Evropska kulturna pot sv. Martina, Pomurska planinska pot, Evropska pešpot E7.

Tematske poti so krajše in namenjene spoznavanju znamenitosti in enkratnosti območja destinacije Moravske Toplice. Ogledate si lahko Pot metuljev v Motvarjevcih, Pot po močvari v Lončarovcih,  Geografsko pot v Selu, Pot kulturne dediščine ter Sladko pot, Martjansko pot in Pot vinotočev.

 ZELENE NAMESTITVE

 Ponudniki Slovenia Green si prizadevajo k čim manjšemu vplivu turistične dejavnosti na okolje, zato so še posebej veseli gostov, ki se bodo po destinaciji gibali peš ali s kolesom.

Nosilci mednarodnega okoljskega znaka Eko marjetica (EU Label) so Turistično naselje Panonska vas in Hotel Vivat. Oba sta obenem prejemnika značke znaka Slovenia Green Accomodation).

Novi prejemnik (avgust 2022) znaka eko marjetica je tudi Hotel Maj INN.

Prejemniki trajnostnega znaka Zeleni ključ/Green Key (avgust 2022) so Restavracija Oaza, Prenočišča Nada, Koča na samem in Hotel Livada Prestige.

Panonska vas in Hotel Vivat sta že člana Zelene sheme slovenskega turizma in lastnika znakov Slovenia Green Accomodation. Ostali ponudniki se v shemo šele vključujejo.

POLNILNE POSTAJE ZA ELEKTRIČNE AVTOMOBILE

Tudi pri nekaterih naših ponudnikih namestitev, ki stopajo v korak s časom, najdete polnilna mesta za električne avtomobile.

Polnilne postaje ponujajo Hotel Livada (Terme 3000),  Hotel Maj Inn v Moravskih Toplicah ter Gostišče Oaza v Mlajtincih.

STOPITE Z NAMI NA ZELENO POT

Začutite trajnostna prizadevanja tudi pri ohranjanju bogate raznolike zakladnice naravnih in kulturnih dragocenosti.

Dobrodošli na destinaciji Moravske Toplice!

VEČ:

TIC Moravske Toplice

FB

Občina Moravske Toplice - grb

Kranjčeva ulica 3
9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

I: www.moravske-toplice.si
E: obcina@moravske-toplice.si

Poslovni čas Občine Moravske Toplice

Pon., tor., čet. 7.00 – 15.00
Sreda 7.00 – 16.00
Petek 7.00 – 14.00

Dogodki in prireditve

Dostopnost