Skok na osrednjo vsebino

POMURSKA TURISTIČNA ZVEZA PODELILA PRIZNANJA, PLAKETE IN KIPEC ŠTORKLJE

27. 3. 2024 | 01:45

V torek, 26. marca 2024 se je v Domu kulture v Ljutomeru odvijalo tradicionalno že 27. Srečanje turističnih delavcev Pomurja. Pomurska turistična zveza je podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma za leto 2023.

Med ponosnimi prejemniki so tudi posamezniki in društva iz naše občine:
👉Branko Recek je prejel plaketo Pomurske turistične zveze
👉Cvetka Davidovski je prejela priznanje Pomurske turistične zveze za prostovoljno delo
👉Slavka Šavel s.p., Apartmaji “Brunarica”, je prejela pisno priznanje za profesionalno delo
👉Turistično društvo Bogojina je prejelo srebrno jubilejno priznanje za svojih 30 let obstoja
👉Turistično društvo MARTIN Martjanci je prejelo jubilejno priznanje za svojih 20 let obstoja

Branko Recek je predsednik Občinske športne zveze Moravske Toplice, ki je bila ustanovljena leta 1997, letos pa praznuje 25 let delovanja. Zveza je bila tako v preteklosti, kot tudi sedaj, nosilec oziroma eden izmed nosilcev športnega turizma v Občini Moravske Toplice. V njeno delovanje je vključenih 20 športnih društev, prevladujoča športna panoga pa je nogomet, sledi strelstvo, hokej na travi ter zavidljivo število uspešnih športnic in športnikov, ki nastopajo za klube iz drugih občin v kolektivnih in individualnih panogah. Oblikovanih imajo kar nekaj komisij: Komisija za veliki nogomet, Komisija za mali nogomet, Komisija za rekreativni šport in prireditve, Komisija za objekte, Komisija za izbor športnice(ka), Komisija za strelstvo in hokej na travi ter Komisija za šolski šport. Športna zveza pod vodstvom Branka Receka organizira ali je soorganizator več kot 20-ih športnih rekreativnih prireditev, ki se izvajajo skoz celo leto. Med odmevnejšimi so Prekmurski mali maraton, Rekreativni kolesarski Maraton po Občini Moravske Toplice, Rekreativni kolesarski maraton AJDA, Mini olimpijada, Evropski teden športa, Športne igre zaposlenih. Športna zveza prav tako zelo dobro sodeluje s TIC Moravske Toplice ter turističnimi ponudniki kot sta Terme 3000 in Terme Vivat. Branko Recek je tudi prejemnik Plakete Državnega sveta za prostovoljstvo in Velike zahvalne listine Občin Moravske Toplice.

Cveta Davidovski je predsednica Krajevne skupnosti Moravske Toplice že 17 let, njena dolgoletna predanost delu v krajevni skupnosti pa je pomembno vplivala na razvoj kraja Moravske Toplice. Neumorno skrbi za urejenost in ocvetličenost javnih površin v Moravskih Toplicah ter urejenost obeh pokopališč, sodelovala je pri promocijskih aktivnostih in predstavitvi ponudbe destinacije Moravske Toplice v Biogradu na Moru, pod njenim okriljem potekajo aktivnosti in dogodki v kraju, med drugim vsakoletno postavljanje mlaja in kresovanje. Odlično ji uspeva povezovanje mladih v kraju. Je aktivna članica folklorne veteranske skupine v okviru KUD Beltinci, kjer deluje že 50 let, s folklornim društvom pa vsako leto nastopa na dogodkih v okviru Poletja v Moravskih Toplicah. Poleg tega je aktivna članica Športnega društva Moravske Toplice, na njeno pobudo je namreč društvo pridobilo športni teren in vso potrebno infrastrukturo. Cveta je povezovalec, snovalec, motivator in realizator, ki deluje za skupno dobro, za opolnomočenje skupnosti s povezovanjem vseh njenih članov. Je močan steber, ki se ne podre, tudi ko vsi drugi klonejo. Tovrstno stabilnost danes pogrešamo v marsikateri skupnosti.

Apartmaji Brunarica že več kot dve desetletji ponujajo edinstveno izkušnjo bivanja v petih čudovitih apartmajih. Vsak od teh apartmajev je zgrajen v tradicionalnem slogu z uporabo naravnih materialov in pravo zatočišče za tiste, ki iščejo mir in sprostitev. Ponosni so tudi na trajnostni pristop, saj so njihove lesene hiške ali brunarice zasnovane z mislijo na okolje, kar zagotavlja, da vsak gost doživi ne samo udobno, temveč tudi ekološko osveščeno bivanje. Prve brunarice so bile zgrajene leta 2000, skozi leta so se razvijali, širili in prilagajali, da bi svojim gostom ponudili najboljše. V dolgoletnem delovanju na področju turizma so praktično vsakoletno vlagali v razvoj svoje ponudbe, kvaliteto njihovih nastanitev in zviševali standard brunaric (tri zvezdice). Njihovo podjetje ni le ponudnik nočitev, ampak so ambasadorji regije, njenih tradicij in naravne lepote. Močna prisotnost v lokalnem okolju in sinergija z drugimi ponudniki jim omogočata, da svojim gostom nudijo ne le kakovostno namestitev, ampak tudi bogato paleto aktivnosti in doživetij, ki jih ponuja naša regija. Prejeli so več vsakoletnih priznanj s strani spletne platform Booking.com, na kateri so prisotni že vrsto let, in sicer zaradi konstantne visoke povprečne ocene njihovih gostov (9.0), ravno tako so visoko ocenjeni na Googlu.

Ustanovitev Turističnega društva Bogojina sega v leto 1992, ko se je pred proščenjem Sv. Urbana v Bogojini zbralo preko 20 ljudi, da bi počistili okolico kapelice. Takrat se je porodila ideja o ustanovitvi društva, ki je bilo naslednje leto vpisano v register. Društvo vsako leto priredi Blažev pohod z rezom vinske trte in sodeluje pri postavljanju klopotca na bogojanskem Vršiču. Člani turističnega društva skrbijo tudi za Bogojanski ograček, ki ima dvojno fukcijo, prikazati kaj raste za zdravo življenje, različne vrtnine, dišavnice, zdravilne rastline in cvetje, ter spoznavanje zdravilnih rastlin. Vrt ima tudi stare sorte jablan in stare vinogradniške sorte. Ob božiču društvo ob sodelovanju ostalih društev vasi postavi Žive jaslice pri Plečnikovi cerkvi in t.i. »Pozdrav Jaslicam« ob starem pilu pod cerkvijo. V sodelovanju s sekcijo Likos, ki deluje v okviru KUD Štefan Murska Sobota, vsako poletje izvajajo istoimensko likovno kolonijo. V koloniji ustvarjajo akademski in ljubiteljski ustvarjalci likovne umetnosti, ki ustvarjajo z motivi starih običajev oz. ohranjanjem spomina na kmetovanje naših prednikov. Vsako izvedejo tudi prireditev s katero prikažejo košnjo trave kot nekoč. Dogodek je namenjen ohranjanju nekdanjega opravila  – košnje trave z ročno koso, prireditev pa obiščejo vaščani, lokalni prebivalci iz širše regije in turisti.

Turistično društvo Martin Martjanci je bilo ustanovljeno novembra 2002, ko so v Martjancih spoznali,da takšno dejavnost na podlagi prostovoljstva potrebujejo. Ime društva izhaja iz imena kraja, ki je nastal v 14. stoletju ob znameniti gotski cerkvi svetega Martina. Osrednji del dejavnosti so v dvajsetih letih delovanja društva predstavljale ustvarjalne delavnice, urejanje kraja in sodelovanje v različnih projektih tako kulturne kot turistične narave. Vsako leto so bili tudi uspešni na razpisu za društva na področju turizma, ki ga razpisuje Občina Moravske Toplice. Če naštejemo nekaj najpomembnejših aktivnosti društva, ki so pustile pečat ne samo v kraju Martjanci, temveč tudi v občini Moravske Toplice in širše v pomurskem prostoru, so to nedvomno
1) sodelovanje pri revitalizaciji naravnega habitata »Ribnjek« Martjanci, ki je pripomoglo ktemu, da se je na znamenito gnezdo na dimniku stare šole vrnil 5 let pogrešani štrk,
2) potem sodelovanje pri vzdrževanju Zelenega parka Martjanci, kjer z inovativnimi gibalniminapravami in igrali bogatijo ponudbo športne in rekreativne infrastrukture ob kolesarski poti,ki povezuje Mursko Soboto in Moravske Toplice,
3) ter nenazadnje novi, leta 2022 odprt »Piknik plac«, ki ob igrišču na mivki dodatno popestri žetako bogato dogajanje na Športno rekreacijskem centru Martjanci.

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo in želimo še mnogo uspehov v prihodnje. Najlepša hvala za vse storjeno v dobro lokalne skupnosti☀️👏🤝

 

Občina Moravske Toplice - grb

Kranjčeva ulica 3
9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

I: www.moravske-toplice.si
E: obcina@moravske-toplice.si

Poslovni čas Občine Moravske Toplice

Pon., tor., čet. 7.00 – 15.00
Sreda 7.00 – 16.00
Petek 7.00 – 14.00

Dogodki in prireditve

Dostopnost