Skok na osrednjo vsebino

Brez plastičnega pribora za enkratno uporabo 48 slovenskih občin, med njimi tudi Moravske Toplice

10. 7. 2020 | 08:02

Občina Moravske Toplice je lansko leto prejela certifikat SLOVENIA GREEN Destination, kar pomeni, da se je destinacija trdno odločila za trajnostni razvoj na področju turizma. Trajnostnega razvoja turizma po našem mnenju ni mogoče uresničevati brez trajnostne zelene politike na vseh področjih delovanja občine.

Podpis zaveze k zmanjšanju plastičnega pribora za enkratno uporabo je eden od logičnih korakov občine na tej poti. Sočasno pa Občino ne glede na podpisano zavezo k temu že danes pripravlja sprejeta Direktiva (EU) 2019/904 Evropskega parlamenta in Sveta z 5. junija 2019 o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, ki prepoveduje uporabo tovrstne plastike za enkratno uporabo od 3. julija 2021. Ta ne zajema le plastičnega pribora za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice), ampak tudi plastični krožniki za enkratno uporabo, plastične slamice, plastične vatirane palčke, plastične palice za balone ter oxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena.

Sicer nas kot državo članico EU na tem področju čaka veliko dela. Kot država članica EU bo morali do leta 2029 doseči 90-odstotni cilj zbiranja plastičnih steklenic. Plastenke bodo morale do leta 2025 vsebovati najmanj 25 % recikliranih materialov, do leta 2030 pa 30 % teh materialov.

Plastični izdelki za enkratno uporabo se uporabijo samo enkrat, preden se jih zavrže, in večina le-teh izdelkov se ne reciklira oz. jo je težko reciklirati, zato običajno pristane na odlagališčih, kjer se jo pokoplje ali pa celo pride v reke in naprej do morja. Poleg tega izredno ogrožajo okolje in živali in posledično tudi ljudi. Kupec in nobeden drug ne odloča kaj se bo prodajalo na trgovskih policah. Če se odločimo kot skupnost, da ne bomo več kupovali plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, jih bodo trgovci prej ali slej umaknili iz trgovskih polic.

Veseli nas, da organizatorji poletnih taborov v Moravskih Toplicah že sledijo tej zavezi.

certifikat

 

 

 

Občina Moravske Toplice - grb

Kranjčeva ulica 3
9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

I: www.moravske-toplice.si
E: obcina@moravske-toplice.si

Poslovni čas Občine Moravske Toplice

Pon., tor., čet. 7.00 – 15.00
Sreda 7.00 – 16.00
Petek 7.00 – 14.00

Dogodki in prireditve

Dostopnost