Skok na osrednjo vsebino

Ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov

31. 3. 2020 | 21:03

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil Navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov glede okužbe z novim koronavirusom, saj se embalaža smatra kot potencialno onesnažena.

Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Strokovnjaki priporočajo, da pridemo v trgovino s seznamom živil, ki jih potrebujemo, saj bo izbira izdelkov tako hitrejša. Čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši. Ob vstopu v trgovino in izstopu si razkužimo roke. Izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in vračamo nazaj na police. Po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, denarja… se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok. Doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišemo z alkoholnim robčkom. Vsebino papirnate embalaže lahko prestavimo v čisto embalažo (npr. moko, riž, maslo…). Po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali. Po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna. Pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.

Dodatne informacije o varnem ravnanju v domači kuhinji so dostopne na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na povezavi https://www.nijz.si/sl/higiena-v-domaci-kuhinji.

Poveljnik štaba CZ

mag. Slavko Skerlak

Občina Moravske Toplice - grb

Kranjčeva ulica 3
9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

I: www.moravske-toplice.si
E: obcina@moravske-toplice.si

Poslovni čas Občine Moravske Toplice

Pon., tor., čet. 7.00 – 15.00
Sreda 7.00 – 16.00
Petek 7.00 – 14.00

Dogodki in prireditve

Dostopnost