Skok na osrednjo vsebino

NIJZ je med rdeče regije uvrstil Pomurje, vsi začasni ukrepi začnejo veljati v soboto, 17. oktobra 2020

17. 10. 2020 | 05:26

Vir: Vlada RS

V rdečih statističnih regijah velja:

 • prepoved prehajanja iz regij, razen izjem.
 • prepoved vseh prireditev, shodov, porok in verskih obredov.
 • zaščitna maska ali druga oblika zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.
  • oktobrom v vseh rdečih regijah velja:
   prepoved ponujanja športno rekreativnih storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, pri čemer so izjeme športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike.
  • prepoved gostinskih dejavnosti v gostinskih obratih (gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari) razen v nastanitvenih obratih, kjer je dovoljena le sedeča postrežba.
   Omejitev ne velja za osebni prevzem jedi in pijač.
 • v prostoru frizerskih in kozmetičnih salonov se lahko hkrati nahaja le ena stranka.

 

V rdečih regijah velja splošna prepoved zbiranj, splošna prepoved prireditev, shodov, porok in verskih obredov ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje.

Uporaba zaščitne maske je obvezna na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci v osnovni šoli in dijaki v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, višješolski in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, ter osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

Ob slabšanju epidemiološke slike v državi se je vlada odločila tudi za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, zdaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom.

Od ponedeljka bo po sklepu vlade pouk za učence od vključno 6. razreda in dijake potekal na daljavo. Za zdaj je predvideno, da naj bi pouk na daljavo potekal prihodnji teden.

Na višjih strokovnih šolah pa bo pouk na daljavo potekal do konca oktobra.

Tudi v glasbenih šolah bo pouk prihodnji teden potekal na daljavo, v zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom bodo vse programe izvajali v šoli. V domovih za učence s posebnimi potrebami bo program potekal v domu.

Dijaški domovi normalno nadaljujejo svoje delo. Dijaki, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom, ga po navodilih ministrstva še naprej izvajajo v skladu z navodili in ukrepi delodajalca.

Po odločitvi univerz se bo na daljavo izvajala tudi večina predavanj na fakultetah. Izjema bodo določene vaje. Prehajanje študentov med posameznimi statističnimi regijami je dovoljeno, če imajo potrdilo, da gredo na vaje in se te na fakulteti dejansko izvajajo.

Še naprej pa se bo izvajala praksa v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Študentski domovi bodo ostali odprti, se morajo pa študenti odločiti o kraju bivanja, saj je treba zmanjšati gibanje med posameznimi deli države.

 

 

Občina Moravske Toplice - grb

Kranjčeva ulica 3
9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

I: www.moravske-toplice.si
E: obcina@moravske-toplice.si

Poslovni čas Občine Moravske Toplice

Pon., tor., čet. 7.00 – 15.00
Sreda 7.00 – 16.00
Petek 7.00 – 14.00

Dogodki in prireditve

Dostopnost