Kranjčeva ulica 3

9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

F: +386 (0)2 538 15 02

E: obcina@moravske-toplice.si

Občina Moravske Toplice

Informacije javnega značaja

Storitve državne uprave

Statistični podatki

19. december 2018

Priznanje, nagrade in plaketa Pomurske turistične zveze

V torek 11. decembra 2018 je v Zdravilišču Radenci potekalo 23. Srečanje pomurskih turističnih delavcev, kjer so podelili priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma v Pomurju. Prejemniki iz občine Moravske Toplice so KTD Filovci, Gostišče Oaza in Posestvo Passero.

Jubilejna nagrada  - KTD Filovci

Turistično društvo Filovci je bilo ustanovljeno 9. aprila 1998 leta in se je leta 2002 doregistrirano in preimenovano v Kulturno turistično društvo. KTD Filovci je nosilec kulturnega življenje v domačem kraju in zgledno sodeluje s ostalimi društvi v Filovcih in občini. V okviru društva deluje dramsko-recitatorska skupina mladih, mladi glasbeniki in Filovske pevke. Cilji in naloge, ki jih izpolnjuje društvo, so skrb za ohranjanje kulturne dediščine Filovcev. Društvo skozi 20 letno delovanje redno skrbi tudi za lep izgled vasi, priskoči na pomoč pri pogostitvah ob različnih priložnostih ter organizira ali aktivno sodeluje pri dogodkih in prireditvah na vasi. Njegovi člani so tudi zagnani prostovoljci, saj člani Društva večino dela opravijo z veliko truda in odgovornosti prostovoljno. Skozi ohranjanje tradicije, običajev in ljudskega izročila Društvo promovira in predstavlja domače Filovce ter bistveno prispeva k turistični podobi občine Moravske Toplice. Kar deset let se je v Filovcih, v lončarski vasi odvijal FESTIVAL VINA IN KULINARIKE, katerega soorganizator je bilo  KTD Filovci, s kulinarično ponudbo domačih filovskih jedi, domačimi pogačami in predstavitvijo ter prikazom izdelave retaša ter gibanice. Vsled temu je KTD Filovci zaslužno prejelo jubilejno nagrado ob 20 letnici delovanja.

 

Pisno priznanje - Gostišče Oaza

Gostišče Oaza ob Mlajtinski kamenšnici je postalo prepoznavna turistična točka v slovenskem in širšem prostoru. Drago Šinkec je s svojo družino in dobro ekipo vložil ogromno napora, volje in sredstev, da je gostišče ob ribniku zgodba o uspehu. Ob zapuščeni gramoznici Mlajtinci je Občina Moravske Toplice v okviru projekta Oaza zdravja leta 2008 zgradila majhno počivališče za kolesarje. Hitro se je izkazalo, da je temu objektu in okolici potrebno vdihniti življenje. Drago se je v tistem času odločil, da bo objekt prevzel v najem. Kot najemnik je postopoma objekt širil in urejeval okolico. Iz prvotnega objekta je danes nastal gostinski lokal s teraso, parkiriščem, urejeno gramoznico in živalmi, ki so privlačna točka za domačine in turiste, predvsem pa za vse, ki cenijo dobro hrano in prijeten ambient. Zgodba Gostišča Oaza je ena uspešnejših zgodb na področju turizma in gostinstva v občini Moravske Toplice in v tem delu Slovenije. Zaradi odličnega dela je Gostišče upravičeno prejelo pisno priznanje, ki ga podeljuje Pomurska turistična zveza.

 

Plaketa - Posestvo Passero

Turistična dejavnost pri družini Passero seže v daljno leto 1997, ko sta meseca maja Nada in Drago Passero prvič odprla vrata vinotoča sredi vinogradov na Jelovškovem bregu. Poleg odličnega vina so se na mizah gostov znašli odlični domači narezki. Zaradi povpraševanja po teh izdelkih in obenem zaradi zakonodaje, so začeli postopoma renovirati še domačijo v Tešanovcih. Nekdanji bivanjski prostor so preuredili v počitniško hišo za največ 8 oseb, v prostorih starega hleva pa so uredili prostor  za predelavo suhomesnatih izdelkov z zorilnico in dimnico. Ko sta na domačiji leta 2011 začela pisati novo čokoladno zgodbo hčerka Jasmina skupaj z možem Tomažem Sotoškom, se je pojavila želja, da bi naredili čokoladnico odprtega tipa, kar se je potem leta 2015 tudi realiziralo. Hkrati so povečali trgovino z njihovimi izdelki s kmetije. Domača se razvija kot turistično doživetje, kjer so skozi predstavitev kmetije in z degustacijo domačih izdelkov ter prikazom izdelovanja čokoladnih pralinejev, obogatili ponudbo občine Moravske Toplice. V svoje čokoladne izdelke vključujejo pristne prekmurske okuse, kar jih dela edinstvene v slovenskem in čezmejnem prostoru.

Družina Passero z vztrajnostjo in s spoštljivim odnosom do dela, prenosom znanja na nove rodove, predvsem pa z uspešnim delovanjem ima zelo pomembno vlogo pri promociji destinacije Moravske Toplice ter regije Pomurja zato je upravičeno prejelo Plaketo, ki jo podeljuje Pomurska turistična zveza.

Kontakt