Kranjčeva ulica 3

9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)2 538 15 00

F: +386 (0)2 538 15 02

E: obcina@moravske-toplice.si

Občina Moravske Toplice

Informacije javnega značaja

Storitve državne uprave

Statistični podatki

7. september 2018

OČISTIMO SLOVENIJO 2018

15. septembra 2018 bo ponovitev velike prostovoljske okoljske akcije Očistimo Slovenijo 2018. Tokrat ne bomo čistili samo Slovenije. Prostovoljci 150 držav združimo moči in vsi čistimo na isti dan. Milijoni prostovoljcev bomo del največje okoljske akcije v zgodovini človeštva, akcije, ki bo združila svet, World Cleanup 2018, skupaj bomo očistili naš planet.

Akcija bo potekala po uspešnem zgledu projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, v katerem se je 17. aprila 2010 združilo več kot 270.000 prostovoljcev. Podobne velike prostovoljske čistilne akcije je takrat izvedlo še 11 držav s skupno več kot 1,5 milijona sodelujočimi prostovoljci. Od vseh je bila Slovenija daleč najbolj uspešna. Takratnemu čiščenju Slovenije so se pridružile prav vse slovenske občine. V nekaterih je udeležba dosegla skoraj polovico občanov. Akcija se je izkazala za pozitivno ne le z okoljevarstvenega, temveč tudi ekonomskega in socialnega vidika. Tudi v naši občini smo takrat pokazali, da znamo stopiti skupaj in prevzeti odgovornost za svoj kraj, da si želimo v skrbi za čistejše okolje pokazati, da lahko skupaj marsikaj ustvarimo, spremenimo, dvignemo ozaveščenost.

Namen letošnje akcije ni le čiščenje. Ker smo našo očiščevalno akcijo spomladi že izvedli, se bomo tej akciji pridružili z:

- urejanem javnih površin, sprehajalnih poti, parkov, ograj, klopi, zelenic,

- urejanjem okolice kulturnih in naravnih spomenikov,

- urejanjem igrišč, igral, športnih površin

- sajenjem dreves, saditvijo sadnih dreves, saditvijo cvetja in zelišč.

Seveda pa lahko izvedete tudi čistilno akcijo. Če predvidevate, da boste imeli večjo količino odpadkov, to sporočite našemu Javnemu komunalnemu podjetju Čista Narava na tel. št. 02 538 16 15 ali 041-803 793 (g. Andrej Števančec), ki bo poskrbelo za odvoz odpadkov. Verjamemo, da boste tudi vi z nami krojili zgodbo o uspešno izvedeni akciji in se boste pridružili s svojimi aktivnostmi, zato vas vljudno naprošamo, da nas obvestite, če se boste svetovni akciji pridružili. Vaše izvedene aktivnosti dokumentirajte s fotografijami, da bomo lahko z njihovo objavo poudarili pomen vašega sodelovanja v akciji v občinskem glasilu, na spletni strani in v sklopi vseslovenske oz. svetovne očiščevalne akcije.

Organizatorji očiščevalne akcije OČISTIMO SLOVENIJO 2018 v Občini Moravske Toplice: Občina Moravske Toplice, JKP Čista narava d.o.o., Društvo Ekologi brez meja.

Veselimo se skupnega sodelovanja tudi tokrat in upamo, da se akcije udeležimo v čim večjem številu!

Kontakt